De Klamp in Heerhugowaard

De gemeente Dijk en Waard had woningcorporatie Woonwaard gevraagd om snel woningen te bouwen, deels voor statushouders. En dat is gelukt. In minder dan een jaar tijd.

Complete woonwijk binnen één jaar

Woningcorporatie Woonwaard en Woonstichting Langedijk realiseerden in 2023 in zeer korte tijd een nieuwe buurt in Heerhugowaard, gemeente Dijk en Waard. Het gaat om het project De Klamp aan de Krusemanlaan. Hier zijn in een hoog tempo 79 sociale huurwoningen gebouwd: 59 appartementen en 20 eengezinswoningen. De appartementen zijn gebouwd door De Groot Vroomshoop en zijn volledig van hout. Het zijn 34 een- en tweekamerstudio’s en 25 drie- en vierkamerappartementen. De verhuur van de appartementen is in handen van Woonwaard. De productie en realisatie is uitgevoerd volgens het ontwerp van Finch Buildings. Fijn Wonen tekende voor de 20 eengezinswoningen.

De gemeente Dijk en Waard had woningcorporatie Woonwaard gevraagd om snel woningen te bouwen, deels voor statushouders. En dat is gelukt. In minder dan een jaar tijd. De gemeente en de corporatie ontvingen hiervoor in januari 2023 een Gouden Eéndagsvlieg. Dat is een stimuleringsprijs voor een project waarmee de modulaire woningbouw wordt versneld. Het project is ook een van de pilots van het RVO programma ‘Vergunning in één Dag’.

Per dag rolden 8 kant-en-klare modules uit de fabriek, inclusief keuken, toilet en installaties. De 8 modules werden vervolgens van de fabriek naar de bouwlocatie in Heerhugowaard gebracht en op de locatie naast en op elkaar geplaatst. De bouw van één module kost ongeveer vier dagen tijd. Het CLT hout komt uit duurzame bosbouw in Duitsland, op zo’n drie uur rijden van Enschede. De woningen hebben een zeer lage MPG, kleiner dan 0,5. Woonwaard heeft daardoor gebruik kunnen maken van de MIA regeling, de Milieu Investeringsaftrek, via RVO.

Op excursie naar dit project?

Informeer hier naar de mogelijkheden.

Zie hier de film over dit project: duurzame woningbouw snel gerealiseerd met modulaire houtbouw

Kenmerken

Aantal woningen
59 + 20 
Jaartal oplevering
2023 
Realisatieduur
12 maanden
Type
Combinatie 
Verplaatsbaar
Nee 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
CLT, HSB  
Opdrachtgever
Woonwaard  
Bouwer

Dossier
Modulaire houtbouw