Houten woongebouwen Koelmalaan Alkmaar

Aan de Koelmalaan in Alkmaar realiseerden De Groot Vroomshoop en Finch Buildings voor corporatie Woonwaard een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. Het project bestaat uit 2 gebouwen met elk 5 verdiepingen en biedt ruimte aan 19 studio’s en 59 appartementen voor sociale huur. Daarnaast zijn er 51 appartementen van 80 m² in de middenhuur.

De woongebouwen zijn opgetrokken uit 260 prefab houten modules die kant-en-klaar in de fabriek geproduceerd zijn. Er is gebruik gemaakt van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen, een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project circa 4.800 ton CO2 bespaard. Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op, in dit gebouw is dat ongeveer 1.600 ton CO2. Opgeteld is de besparing ten opzichte van beton 6.400 ton CO2.

Gecertificeerd  hout

Gecertificeerd hout biedt niet alleen milieuvoordelen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid, economische ontwikkeling, behoud van sociale rechten en het verminderen van CO2-uitstoot in de bouwsector. Met behulp van de Bosberekentool van FSC kan het volume van gecertificeerd hout worden omgezet in het aantal vierkante meters bos dat wordt beschermd door het gebruik van FSC-hout in projecten. Voor dit project aan de Koelmalaan is ongeveer 160 m3 FSC-gecertificeerd hout gebruikt: 150 m3 tropisch hardhout en 10 m3 noordelijk hout. Dit resulteert in de bescherming van 30.386 m2 bos gedurende 30 jaar.

Snel bouwen

Het ontwerp voor deze ontwikkeling is van Finch Buildings. De houten modules van Finch worden volledig in de Fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop geproduceerd. Kant-en-klaar, dus inclusief wc en badkamer, ramen en deuren, elektra en installaties, isolatie, afwerking van vloeren, gevels en daken. Vanuit de fabriek gaan de complete modules op transport naar de bouwplaats om daar tot woongebouw gemonteerd te worden. De overlast op de bouwplaats wordt zodoende tot een minimum beperkt. Dat werkt efficiënter en veiliger. Voor de bouw zijn slechts 9 maanden nodig geweest.

Bekijk hier de video van de bouw van dit project

Op excursie naar dit project?

Informeer hier naar de mogelijkheden

Kenmerken

Aantal woningen
129 
Jaartal oplevering
2023 
Realisatieduur
9 maanden
Type
Appartement 
Verplaatsbaar
Ja 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
CLT  
Opdrachtgever
Woonwaard  
Bouwer
Gemeente
Alkmaar