Olstergaard in Olst-Wijhe

In opdracht van SallandWonen heeft Tala in de wijk Olstergaard negen biobased woningen gerealiseerd. Deze wijk aan de zuidzijde van Olst in Overijssel is een voorbeeld voor woningbouwprojecten in Nederland: next level duurzaam, circulair, natuurinclusief en klimaatadaptief. Dat is precies waar Tala voor staat.

Deze betaalbare sociale huurwoningen zijn gemaakt van 90% biobased materiaal. Met een constructie van CLT, houtvezelisolatie en een gevel van bamboe en grenen in lijnolie. De woningen zijn 99% herbruikbaar of recyclebaar doordat Tala gebruik maakt van een droogbouwsysteem. Het ontwerp en de productie vond volledig plaats in eigen fabriek in Broekland. De woningen werden in een ochtend geplaatst met minimale impact op de omgeving. Door het modulaire systeem zijn de woningen eventueel verplaatsbaar, maar dat is niet de planning.

De robuuste woningen hebben veel CLT in het zicht. Natuurlijk gelakt tegen vuil en vergeling. De dampopen constructie maakt de woningen ook nog gezond. Hoe sfeervol dat is, moet je zelf ervaren.

Kenmerken

Aantal woningen
Jaartal oplevering
2023 
Realisatieduur
7 maanden
Type
Grondgebonden 
Woninggrootte
65 m2 gbo, gemiddeld per woning 
Verplaatsbaar
Ja 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
CLT  
Opdrachtgever
Salland Wonen  
Bouwer
Gemeente
Olst-Wijhe