Performance Factory in Enschede

Bundle is een samenwerking van woningcorporaties Domijn en de Veste. Zij gaven opdracht voor het realiseren van een uniek woongebouw op de Performance Factory in hartje Enschede. De Groot Vroomshoop realiseerde er in samenwerking met Goossen te Pas Bouw een duurzame wooncommunity, die bestaat uit 185 appartementen en 17 woon-werkstudio’s.

De wooncorporaties zetten zich samen in om ruimte te maken voor jongeren in Enschede. De appartementen en woon-werkstudio’s zijn daarom specifiek bedoeld voor young professionals en starters op de arbeidsmarkt, waarbij wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling centraal staan. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen.

Traditioneel en modulair gecombineerd

Het gebouw heeft een traditionele onderbouw die bestaat uit metselwerk, kalkzandsteen, prefab vloerelementen en staalconstructie. Op die basis zijn massief houten woonmodules geplaatst. Deze kant en klare appartementen kwamen compleet met onder andere een keuken en sanitair uit de fabriek in Enschede en zijn vervolgens gemonteerd op de bouwplaats. Door een precieze en gedegen voorbereiding en de juiste partners was het tempo hoog en konden er circa 10 woningen per dag worden gerealiseerd. Het gebouw is het sluitstuk van een gebiedsontwikkeling op de locatie van de voormalige Polaroid fabriek. Dit is een unieke locatie, die met haar industriële uitstraling sfeer creëert en mensen inspireert. Het ligt in het hart van Enschede, vlakbij het centrum en centraal station. De Performance Factory wordt onderdeel van het kloppend hart van de wijk de Bothoven, dat de omliggende buurten sociaal en fysiek met elkaar bindt.

Duurzaam

De meeste appartementen (179) zijn van massief, gecertificeerd hout. Hout heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners en het heeft van nature een isolerende werking. Gecertificeerd hout is daarnaast een circulair bouwmateriaal, draagt bij aan het vastleggen van CO2 en het behoud van bossen wereldwijd. In het hart van het gebouw is een groene binnentuin en ook aan de gevels is straks groen te vinden. De beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer en het vangt het regenwater op. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen en is aangesloten op het meest duurzame warmtenet van Nederland van Ennatuurlijk. Zo wonen de huurders straks in een duurzame en energiezuinige woning.

Op excursie naar dit project?

Informeer hier naar de mogelijkheden.

Klik hier voor een video van het bouwproces

Kenmerken

Aantal woningen
202 
Jaartal oplevering
2024 
Type
Appartement 
Verplaatsbaar
Nee 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
Beton, CLT, Stalen frame  
Opdrachtgever
Bundle  
Bouwer
Gemeente
Enschede 
Overige organisaties

Dossier
Modulaire houtbouw