Interview met Rob Wesselink – rudy uytenhaak + partners architecten

“Als je inzoomt op ontwerpopgaves bevatten die vaak zo’n 80% repeterende onderdelen. Wanneer je zorgt voor een grote mate van standaardisatie in deze onderdelen houd je tijd over voor de uitwerking van de elementen die echt waarde toevoegen. Tegelijkertijd blijf je het product (de 80%) steeds verder fijn slijpen en verbeteren. Voor dat perfectioneren van de componenten in het standaard product hebben we nu tijd en dat levert meer optimalisatie en meer ‘lessons learned’ op voor volgende projecten. Als de bouwsteentjes van het product goed zijn, kan de ‘skin’ meer zorg en aandacht krijgen.”

Modulair bouwen is duurzaam bouwen. Het zorgt ervoor dat we efficiënt omgaan met beschikbare materialen en machines, we minder afval produceren en energie verbruiken, transportbewegingen en arbeid reduceren. Daarnaast is het snel en in sommige opzichten goedkoper dan traditioneel bouwen in weer en wind. Dat klinkt als muziek in de oren! Natuurlijk brengt modulair bouwen niet alleen maar voordelen. Een belangrijk nadeel wat veel wordt genoemd, is de beperking in je ontwerp. Juist dáár is Rob Wesselink, Partner Architect bij rudy uytenhaak + partners architecten, het niet mee eens. Hiervoor trekt hij je graag uit het ‘container denken’.

Voor een architect vraagt modulair bouwen, in plaats van stenen en beton stapelen, wel om een nieuwe manier van denken aldus Rob Wesselink: “Of wij anders werken aan een modulair project? Ja en nee. Je hebt te maken met een relatief normaal ontwerpproces. Het vraagt ten opzichte van een lineair ontwikkeld project wel nog meer om een integraal ontwerp. Door de samenwerking die we hebben binnen de NH Bouwstroom, is er een hoge mate van standaardisatie en projectoptimalisatie gekomen. We werken continue aan het product om betere projecten te kunnen maken.”

Klik hier voor het hele interview

Datum
29 mei 2024
Dossiers
Ontwerpen
Betrokken partijen
rudy uytenhaak + partners architecten
Wilt u op de hoogte gehouden worden door platform modulaire bouw meld u dan aan voor onze nieuwsbrief