Henri Faasdreef Leidschenveen

De gemeente Den Haag heeft 70 tijdelijke woningen laten bouwen voor dak- en thuislozen en mensen die uitstromen uit zorg- en opvanglocaties. In het project is ook voorzien in ambulante begeleiding, komt er een huismeester en is er een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners.

In opdracht van gemeente Den Haag zijn 70 tijdelijke huurwoningen geplaatst op een braakliggend terrein in de wijk Leidschenveen, naast het ROC Mondriaan. De huizen zijn bestemd voor ‘woonvaardige’ mensen die uit de maatschappelijke opvang komen, zij kunnen hier tijdelijk wonen in afwachting van een reguliere huurwoning. Zo komt hun plaats in een opvanginstelling vrij voor andere kwetsbare mensen. De gemeente is niet alleen opdrachtgever, maar ook investeerder. Zij gaat de units verhuren aan een maatschappelijk geëngageerde partij die veel ervaring heeft met de doelgroep. Deze instelling wordt verantwoordelijk voor de huisregels, reparaties, huurinning, sociaal beheer en aanwezige voorzieningen.

De eenkamerwoningen zijn gestoffeerd, met een leef-en slaapruimte, getegelde badkamer en een volledig ingerichte keuken met inductiekookplaat en koelkast. Ze zijn duurzaam met een hoog wooncomfort, label A energie-index en een warmtepomp die het binnenklimaat regelt. De units, Steelhouses van DMT Modular en IQTA Projectontwikkeling, zijn gestapeld en geschakeld op vijf ‘platformeilanden’ , dit vanwege de drassige ondergrond. De eilanden zijn verbonden door loopbruggen die uitkomen op een parkeerterrein met gezamenlijke bijgebouwen.
Het complex kan ca. 3 jaar blijven staan (gerekend vanaf mei 2022), waarna het terrein definitief wordt ingericht. De woonunits kunnen dan nog ca 20 jaar elders in de stad worden ingezet.

Kenmerken

Aantal woningen
70 
Jaartal oplevering
2022 
Type
Appartement 
Verplaatsbaar
Ja 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, tijdelijk 
Eerste exploitatietermijn
3 jaar 
Energielabel
Materiaal draagconstructie
Stalen frame  
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag  
Bouwer
Gemeente
Den Haag 
Overige organisaties