Juf Nienke Amsterdam

Juf Nienke is het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland in Amsterdam, ontworpen door RAU en SeARCH voor Dokvast. Het gebouw wordt volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief en is daarmee het meest duurzame woongebouw van Amsterdam.

Doel is een woon-werkgemeenschap die beweegt, onderzoekt en elkaar ontmoet in de binnenstraat en de plint. In de plint komen commerciële activiteiten maar ook gedeelde werkplekken, ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 woningen, variërend in grootte van een compacte studio van 47m² tot een ruime eengezinswoning van 156m². Bewonersdoelgroep voor de middelhuurwoningen in Juf Nienke is de leraar omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot lerarentekort in Amsterdam veroorzaakt.

Juf Nienke wordt een circulair modulair gebouw, een slimme schakeling van prefab houtskeletbouw elementen waarbij hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen gebruikt worden. Door deze voorfabricage zal de impact op de locatie minimaal zijn en worden zowel de geluidsoverlast als de bouwduur beperkt.

Op excursie naar dit project?

Informeer hier naar de mogelijkheden.

Juf Nienke op het Amsterdamse centrumeiland IJburg wordt een bijzonder gebouw dat uitnodigt tot onderzoeken, verblijven, ontmoeten, bewegen en uitwisselen. Het pand zal uiterst duurzaam zijn. Het wordt energieneutraal door o.a. zonnepanelen op het dak. Veel aandacht gaat uit naar biodiversiteit en ecologie. Dit wordt onder meer duidelijk in het type beplanting van de binnentuin, het groen op de galerij en het gemeenschappelijke dek voor maximale waterretentie en diverse vleermuiskasten en een vleermuishotel met paar- en winterverblijven op het dak.

Op het terrein en onder het gebouw komt een sharepoint voor het delen van milieuvriendelijke auto’s en fietsen, ook komen er voldoende elektrische laadpalen.
Het gebouw ademt met zijn buitenruimtes aan de woningen, met het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte. Juf Nienke biedt een leeromgeving voor de leraar, zijn leerlingen en de rest van de buurt. Zo zijn de voorzieningen in de plint dienstbaar aan het leerproces en het onderzoek.

Bron: barli.nl

Foto: Stijn Poelstra
Impressie: 3D studio Prins

Meer informatie

Persbericht Barli eerste plaatsing
Projectwebsite

Kenmerken

Aantal woningen
61 
Jaartal oplevering
2022 
Realisatieduur
7 maanden
Type
Appartement 
Woninggrootte
74 m2 gbo, gemiddeld per woning 
Verplaatsbaar
Nee 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
CLT, HSB  
Opdrachtgever
Dokvast  
Bouwer
Gemeente
Amsterdam 
Overige organisaties

Dossier
Modulaire houtbouw