Concurrerend bouwen met hout, 11 mei 2023 – Update/terugblik

'Concurrerend bouwen met hout' was het actuele thema voor de bijeenkomst van Platform 3D Modulaire Woningbouw die donderdag 11 mei jl. plaatsvond. Hodes Huisvesting was dit keer gastheer voor de ruim 50 geïnteresseerden voor het programma met onder andere pitches en een paneldiscussie over de vraag 'Waarom modulaire houtbouw?'

Volhoudbaarheid

Meerdere sprekers wezen er op dat de kosten van een woning niet alleen bepaald worden door de economische waarde die deze heeft, maar dat je ook moet kijken naar de maatschappelijke prijs. Daarin spelen ook sociale aspecten, gezondheid en duurzaamheid een belangrijke rol. Architect Martin Huiskes van LKSVDD verwoordde het mooi door het begrip “Volhoudbaarheid” centraal te stellen. Ook het verhaal van Gerrolt Ooijman, bestuurder van de Achterhoekse corporatie Wonion sloot daar naadloos op aan. Hij is met een groep gelijkgezinde corporaties het initiatief Samen Biobased Bouwen gestart, waarin die principes worden uitgewerkt in concrete bouwinitiatieven.

Geen 100%

Irma Thijssen, die vanuit RVO en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie in het hele land ondersteuning biedt aan biedt aan initiatiefnemers liet een groot aantal fraaie voorbeelden zien van projecten die aantonen dat dit geen toekomstmuziek is, maar dagelijkse praktijk voor steeds meer gemeenten, corporaties en ontwikkelaars. Thijs Luijkx bracht de nuance aan dat het verstandig kan zijn om niet hoe dan ook 100% in hout te willen bouwen, maar dat je materialen op hun eigen waarde moet beoordelen. Iedereen begrijpt dat houten ramen niet handig zijn, maar ook voor hoogbouwconstructies kan beton of staal soms een beter optie zijn.

Tijdens de bedrijfsbezichtiging van Hodes, die door directeur Antonie ter Harmsel werd ingeleid, kwam dat ook goed naar voren. Hodes bouwt in houtskeletbouw, maar kiest er wel voor om de vloeren in beton uit te voeren om de modules voldoende stevigheid mee te geven. De zoektocht naar ‘groen beton’ staat bij hen wel op het programma. Eric de Munck van Centrum Hout was natuurlijk helemaal in zijn element als dagvoorzitter van deze bijeenkomst. Naast zijn inspirerende gespreksleiding kon hij ook regelmatig even de rol van deskundige pakken, die ook precies weet waar bouwers hun hout moeten halen.

Programma

12.00     Inloop met lunch

13.00     Welkom en introductie door de dagvoorzitter,

  • Eric de Munck van Centrum Hout

13.15     Concurrerend bouwen met houten modules?

  • Thijs Luijkx, Watkostdebouwvaneenhuurwoning

13.45    Kansen voor houtbouw

  •  Irma Thijssen, RVO, PIANOo, Circulaire Bouweconomie

14.15    Pauze en koffie

14.45    Pitches en paneldiscussie waarom (modulaire) houtbouw

  • Martin Huiskes, architect en partner bij LKSVDD architecten
  • Gerrolt Ooijman, bestuurder Wonion en trekker Samen Biobased Bouwen

15.30    Hodes huisvesting bouwt betaalbare woningen in hout

  • Antonie ter Harmsel, algemeen directeur Hodes huisvesting

15.45    Rondleiding door de fabriek van Hodes

16.30    Borrel

Locatie

Hodes huisvesting
Dammaten 5
7472 DJ  Goor

 

Dossiers
Duurzaamheid en circulariteit, Modulaire houtbouw
Betrokken partijen
Hodes Huisvesting
Wilt u op de hoogte gehouden worden door platform modulaire bouw meld u dan aan voor onze nieuwsbrief