LOhuizen, Oostelijk Havengebied Amsterdam

Woningcorporatie de Alliantie bouwde aan de Van Lohuizenlaan in Amsterdam-Oost tachtig tijdelijke woningen voor jonge statushouders, studenten en andere jonge starters.

Het complex is gebouwd door Nezzt, een bouwconcept van geprefabriceerde units van de Meeuw. De units kunnen in de toekomst gedemonteerd worden en elders weer opgebouwd. Er zijn drie woningtypen: 16 éénpersoonsstudio’s van 14 m2, 49 grotere éénpersoonsstudio’s van 24 m2 en 16 tweepersoonsappartementen van 32 m2. Alle woningen hebben eigen voorzieningen, maar er zijn ook verschillende algemene ruimten in het complex om ontmoeting tussen bewoners en hun buurtgenoten te stimuleren.

De corporatie heeft Socius Wonen gevraagd om de toewijzing en het beheer van de woningen te oganiseren. Dat gebeurt d.m.v. zelfbeheer door de bewoners die daarbij gecoacht worden door Socius. Verder wordt nauw samengewerkt met de buurtcoöperatie van het Oostelijk Havengebied en buurtorganisatie BOOST, die erop gericht is nieuwkomers in contact te brengen met bewoners in de omliggende buurten. In het pand bevindt zich LOkaal, dat is een ook met de buurt gedeelde ruimte op de begane grond, waar van alles wordt georganiseerd: bewoners leren samen bij het taalcafé en eten en koken gezellig samen waarbij bijzondere en lekkere gerechten de revue passeren.

Op excursie naar dit project?

Informeer hier naar de mogelijkheden.

Kenmerken

Aantal woningen
81 
Jaartal oplevering
2017 
Type
Appartement 
Woninggrootte
24 m2 gbo, gemiddeld per woning 
Verplaatsbaar
Ja 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, tijdelijk 
Eerste exploitatietermijn
10 jaar 
Materiaal draagconstructie
Beton, HSB, Stalen frame  
Opdrachtgever
De Alliantie  
Bouwer
Gemeente
Amsterdam 
Overige organisaties