Waldorp Four, Den Haag

Medio 2022 gaat aan het smalle stuk grond tussen Den Haag Hollands Spoor en Laakhaven-West een van de grootste woningbouwprojecten van 75.285 m2 in Den Haag van start. Hier worden in opdracht van IC International en woningbouwvereniging Arcade 1.175 betaalbare huurwoningen gerealiseerd voor jong urban professionals en sociale woningbouw.

De drie hoge woontorens bestaan uit 23 woonlagen. Elke woonlaag biedt ruimte aan 12 appartementen van 30 m2 tot 50 m2. De lagere, afwijkende woontoren aan de Calandstraat bestaat uit 14 woonlagen en heeft 27 kleine appartementen van 20 tot 40 m2 per verdieping.

Grootste prefab unitbouwproject van Nederland

Het bouwkavel is een lang gerekte strook ingeklemd tussen de Waldorpstraat en het druk bereden spoor van station Hollands Spoor tegenover de MegaStores. Op die plek is nauwelijks ruimte voor een bouwterrein daarnaast mag de aannemer niet hijsen over het spoor. Daarom is er gekozen om de Waldorp four middels prefab units te bouwen. Deze units worden in de fabriek inclusief gevel en afbouw gemaakt en just in time aangeleverd op de bouwplaats en ingehesen. Het grootste en hoogste prefab unitbouwproject van Nederland.

Dynamische stadsstraat

De “The Waldorp Four” worden gerealiseerd op een lang gestrekte onderbouw van 300 meter die een groot stuk van de Waldorpstraat beslaat. Deze onderbouw heeft met volglazen puien en begroeide houten latten een vriendelijke, duurzame uitstraling. Naast een fietsenstalling en een parkeergarage voor de bewoners biedt deze plint ook ongeveer 1.000 m2 aan commerciële ruimte waarvan de helft is gereserveerd voor horecagelegenheden. Tussen de vier torens zijn 3 lagere tussenblokken van 5 verdiepingen woningen ontworpen. Zo ontstaat er een aantrekkelijke levendige stadsstraat met wonen, winkels, restaurantjes, lunchrooms en creatieve ruimtes. Door deze bedrijvigheid krijgt dit ingewikkelde kavel, ingeklemd tussen het spoor en een drukke weg, een geheel nieuwe invulling en een verleidelijke uitstraling.

Bronnen: Gemeente Den Haag en Paul de Ruiter

Kenmerken

Aantal woningen
1175 
Type
Appartement 
Woninggrootte
20-50 m2 gbo, gemiddeld per woning 
Verplaatsbaar
Ja 
Voldoet aan bouwbesluit
Permanente woning 
Bestemming
Wonen, permanent 
Materiaal draagconstructie
Beton  
Opdrachtgever
Woningcorporatie Arcade en International Campus Group & Brookfield  
Bouwer
Gemeente
Den Haag 

Dossier
Hoogbouw