Snel veel woningen bouwen – Update/terugblik

De eerste bijeenkomst op 26 januari 2023 was een succesvolle start voor het platform Modulaire woningbouw. Deze keer bij Daiwa House Modular Europe in Montfoort. Met als thema: snel veel woningen bouwen. Met bijdragen van Hinse Boonen en Lennard Rauh van de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, Martin Bosch en Pim de Waard van het Expertteam Woningbouw en Kia Hosseini van Daiwa. En uiteraard een rondleiding door het bedrijf met een indrukwekkende nieuwe productiehal. Helmen op en vestjes aan dus. Helaas hebben we een aantal geïnteresseerden teleur moeten stellen omdat het aantal plekken beperkt was. Zij krijgen net als degenen die wel konden deelnemen de presentaties toegestuurd.

Hoe kan modulaire woningbouw bijdragen aan de versnelling van de woningbouw? En waar moeten ontwerpers, gemeenten, corporaties en ontwikkelaars rekening mee houden als zij op deze manier snelheid willen maken? De urgentie om snel veel woningen te bouwen is groot. Het ministerie heeft een speciale Taskforce opgericht om de bouw van flexwoningen te versnellen en een Expertteam woningbouw om vastgelopen projecten weer los te krijgen. Ook heeft de minister een tender uitgezet voor de bouw van twee duizend verplaatsbare woningen, om de vaart erin te houden. Daiwa House Modular gaat een kwart van deze woningen bouwen en heeft een goed track-record met betrekking tot het snel realiseren van grote projecten.

Wat kunnen we van deze ervaringen leren om projecten snel van de grond te krijgen? Welke rol kan modulair bouwen van woningen daarbij spelen? En waar moeten gemeenten en opdrachtgevers rekening mee houden als zij een plan willen ontwikkelen met een modulair concept?

Op 26 januari 2023 organiseerde het Platform Modulaire Woningbouw hierover een bijeenkomst bij Daiwa House Modular Europe, Willeskop 94  3417 ME  Montfoort.

Programma

12.00Inloop met lunch
13.00Welkom en introductie door de dagvoorzitter
13.10De eerste ervaringen met de tender van twee duizend verplaatsbare woningen en vervolgacties
door: Gijsbert Duijzer en Lennard Rauh van de Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting
13.30Woningbouwprojecten met modulaire bouw – samen werken aan versnelling
door: Martin Bosch en Pim de Waard van Expertteam Woningbouwbouw van RVO
13.50Extra woningen door slim programmeren: Case Zaagmolenweg in Alphen a/d Rijn
door: gemeente Alphen aan den Rijn en Woonforte
14.10Hoe realiseer je grote projecten in no time
door: Kia Hosseini, Daiwa House Modular Europe
15.00Koffie
15.30Rondleiding door de fabriek van Daiwa House Modular Europe
17.00Borrel

Aan deelname zijn geen kosten verbonden

 

Datum
27 januari 2023
Dossiers
#Hoedan
Betrokken partijen
Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, Expertteam Woningbouw RVO, Daiwa House Modular Europe
Wilt u op de hoogte gehouden worden door platform modulaire bouw meld u dan aan voor onze nieuwsbrief