Hoogwaardig ontwerpen met modules, 5 april – Update/terugblik

Hoe ontwerp je hoogwaardige woningen en woongebouwen met modules? Dat kwam aan de orde tijdens en voorafgaand aan de rondleiding bij het project STEK in de Groote Wielen. Barli leverde net de eerste 30 woningen op van de in totaal 205 die er komen. Een mooi moment om ze te bekijken.

Op de derde bijeenkomst van het Platform 3D Modulaire Woningbouw deelden architecten, beleidsmakers en bouwers hun kennis en ideeën over ‘Hoogwaardig ontwerpen met modules’. Architecten Marlies Zuidam, Floor Arons, Iris Thewessen en Bjarne Mastenbroek brachten met hun presentaties, projectvoorbeelden en visie een levendige discussie op gang met de volle zaal. Gezamenlijke conclusie: ook onder druk van snelheid en betaalbaarheid moet kwaliteit van wonen het uitgangspunt blijven. Modulaire bouw kan een prima antwoord zijn op veel, ook ingewikkelde ontwerpopgaven maar is geen ‘duizenddingendoekje’. Je moet altijd blijven kijken wat de beste uitkomst oplevert.

Project STEK in de Groote Wielen

Na een koffiebreak ging het vizier op STEK: 205 verplaatsbare én permanente modulaire woningen in de Rosmalense woonwijk De Groote Wielen. Barli-directeur Robert van der Doelen belichtte samen met Hans van den Tillaart van LA | Architecten Ingenieurs en Jurgen Arts (projectleider bij Zayaz woningcorporatie) het ontwikkel- en maakproces van STEK.

 

Hoogwaardig modulair bouwen vraagt volgens Van der Doelen om differentiatie. “De kracht van een kneedbaar concept”, zoals hij het noemt. “Vanuit een vaste basis moet je een ontwerp kneden dat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. Daarvoor moet je wel uit je comfortzone stappen.” Daar sluit Van den Tillaart zich bij aan. “We kennen Barli al heel lang. Daar werken ondernemende mensen die open staan voor nieuwe concepten. Voor STEK ontwierpen we drie woningtypes, die stuk voor stuk kneedbaar zijn. Dat is heel belangrijk voor het innovatieproces.”

De belangrijkste succesfactoren van STEK? Van der Doelen: “Al voor het eerste ontwerp aan tafel zitten met de architect en opdrachtgever, en de identiteit van de wijk leidend maken. Maar altijd met de praktische maakbaarheid als kader.”

Projectbezoek

Als slotstuk van de geslaagde middag nam de groep een kijkje op de projectlocatie. Perfecte timing, want de dag erna was de oplevering van de eerste dertig woningen!

 

Uitnodiging en programma van 5 april

Modulair bouwen is bij veel ontwerpers niet populair. Het heeft een imago van lage kwaliteit en het zou onmogelijk zijn om met modules te werken op lastige locaties. Desalniettemin zijn er verschillende projecten gerealiseerd op lastige locaties. Dit vraagt wel om een andere benadering van de stedenbouwer en de architect. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal wat modulair bouwen vraagt van stedenbouwers, architecten en opdrachtgevers en hoe zij hoogwaardige projecten kunnen ontwerpen met modules.

Bij STEK in de Groote Wielen in Den Bosch is modulair bouwen het uitgangspunt. Vanuit een stedenbouwkundige visie van ‘geleidelijk wonen’ komen er meer dan 200 houten woningen verdeeld over 12 erven en een groen raamwerk. De woningen in STEK komen ook tegemoet aan de wens naar meer biobased, verplaatsbaar en circulair bouwen. FAAM architects vertelt over de ontwerpvisie. Aan het eind van het programma krijgen we een rondleiding op de locatie.

Architectenbureau Arons en Gelauff ontwierp het modulaire houtbouwproject Xylino in Almere, in opdracht van De Alliantie. Atelier Rijksbouwmeester oriënteert zich op industrialisatie in de bouw en hoe ontwerpers hiermee om kunnen gaan in het traject ‘Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw’. SeARCH heeft gewerkt met verschillende typen modules, al in 2017 met North Orleans, in het project hotel Jakarta en recent het project Juf Nienke. We gaan met hen in gesprek om erachter te komen wat de gemeenschappelijke ervaringen zijn en om scherp te krijgen hoe ontwerpers aan de slag kunnen met modules bij woningbouw.

Modulair bouwen vraagt niet alleen een andere benadering van de ontwerper, maar ook van de opdrachtgever. Woningcorporatie Zayaz en LA Architecten hebben in verschillende projecten samengewerkt om tot een gedragen plan te komen. Waar liepen zij tegenaan en welke tips hebben zij om als opdrachtgever en architect samen tot goede plannen te komen?

12.00     Inloop met lunch

13.00     Welkom en introductie door de dagvoorzitter

13.15     Ontwerpvisie op modulair bouwen: Pitches en paneldiscussie met:

Marlies Zuidam, FAAM architecten – Ontwerpen met modules en het stedenbouwkundig plan van STEK

Floor Arons, Arons & Gelauff – Hoe bouw je met vierkante modules een driehoekig huizenblok?

Iris Thewessen, Atelier Rijksbouwmeester – Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw

Bjarne Mastenbroek, SeARCH – Ervaringen met modulaire woningbouw

14.30     Koffie

14.45     STEK: hoe corporatie, architect en bouwer samen tot een ontwerp met modules komen

Jurgen Arts, Zayaz; Hans van den Tillaart, LA Architecten | Ingenieurs; Robert van der Doelen, Barli

15.15     Wandeling naar projectlocatie STEK in de Groote Wielen – ca. 15 min

15.30     Rondleiding STEK in de Groote Wielen

17.00     Borrel

 

Datum
6 april 2023
Dossiers
Ontwerpen
Betrokken partijen
Barli, Arons en Gelauff, SeARCH, LA Architecten Ingenieurs, FAAM Architects
Wilt u op de hoogte gehouden worden door platform modulaire bouw meld u dan aan voor onze nieuwsbrief