Snellere nieuwbouw door modulaire woningen met typegoedkeuring

Zes bedrijven die modulaire woningen bouwen, kregen een typegoedkeuring. Met deze goedkeuring hoeven de woningen niet meer in elk project te worden getoetst aan de wettelijke vereisten. De vergunningverlening verloopt sneller en gemeenten hebben minder capaciteit nodig. Zo kan nieuwbouw sneller en goedkoper worden gerealiseerd. Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, en Jacos van Zelst, programmadirecteur Versnelling tijdelijke huisvesting bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reikten de typegoedkeuring uit.

Typegoedkeuring

Het Expertisecentrum Flexwonen heeft, met steun van het ministerie van BZK, het initiatief genomen om de woningen van zes fabrikanten succesvol laten keuren. De woningen van Barli, Daiwa Modular House Europe, De Groot Vroomshoop, Hodes Huisvesting, Startblock en Ursem Modulaire Bouwsystemen hebben nu een typegoedkeuring gekregen. Hierdoor kunnen opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten erop vertrouwen dat ze voldoen aan alle eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving. Daardoor kan er sneller gestart worden met de bouw. De typegoedkeuring bestaat uit een KOMO-certificaat en een erkende kwaliteitsverklaring. Hiervoor zijn alle tekeningen, specificaties en berekeningen van de bouwsystemen kritisch beoordeeld door de certificerende instellingen SKH en SKG-IKOB. Ook is het productieproces in de fabriek en de interne kwaliteitsborging getoetst. In de toekomst wordt dit via steekproeven opnieuw gecontroleerd.

Vervolgstappen

In een tweede fase van het project worden ook de gebruikte installaties en de plaatsing van de woningen in een concreet bouwproject getoetst. Intussen kunnen nu ook andere modiulaire bouwers zo’n typegoedkeuring aanvragen. Voor meer informatie daarover kunt contact met Expertisecentrum Flexwonen opnemen.

Datum
26 april 2024
Dossiers
#Hoedan, Modulaire houtbouw, Verplaatsbare woningen
Betrokken partijen
Barli, Daiwa House Modular Europe, De Groot Vroomshoop, Hodes Huisvesting, Startblock, Ursem Modulaire Bouw Systemen, Aedes, Expertisecentrum Flexwonen, SKH, SKG-IKOB
Wilt u op de hoogte gehouden worden door platform modulaire bouw meld u dan aan voor onze nieuwsbrief